Google

در این وبلاگ
در کل اینترنت
وبلاگ-کد جستجوی گوگل
شارژ ایرانسل شارژ همراه اول شارژ تالیا وبلاگ شیمی - زندگی - سلامت wellcome to my weblog
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

91/8/10
11:5 صبح

شناخت بهتر حسگرها

بدست عمران دهقان در دسته

حسگر یا سنسور المان حس کننده ای است که کمیتهای فیزیکی مانند فشار، حرارت، رطوبت، دما، و ... را به کمیتهای الکتریکی پیوسته (آنالوگ) یا غیرپیوسته (دیجیتال) تبدیل می کند. در واقع یک وسیله الکتریکی است که تغییرات فیزیکی یا شیمیایی را اندازه گیری می کند و آن را به سیگنال الکتریکی تبدیل می نماید.این یکی از تعاریف حسگر می باشد در این سلسله مطالب قصد داریم حسگرهای مختلف رابررسی کنیم. دراین مطلب نانو حسگرها را بررسی می کنیم.

آشنایی با انواع حسگرها(1)

درطراحی یک حسگر دانشمندان علوم مختلف مانند بیوشیمی، بیولوژی، الکترونیک، شاخه‌های مختلف شیمی و فیزیک حضوردارند. قسمت اصلی یک حسگرشیمیایی یا زیستی عنصرحسگر آن می باشد. عنصرحسگر در تماس با یک آشکارساز است. این عنصرمسئول شناسایی و پیوند شدن با گونهء مورد نظر در یک نمونهء پیچیده است. سپس آشکارساز سیگنالهای شیمیایی را که در نتیجهء پیوند شدن عنصرحسگر با گونهء موردنظر تولید شده است را به یک سیگنال خروجی قابل اندازه گیری تبدیل می کند. حسگرهای زیستی بر اجزای بیولوژیکی نظیرآنتی بادی‌ها تکیه دارند. آنزیمها، گیرنده‌ها یا کل سلولها می توانند به عنوان عنصر حسگرمورد استفاده قرار گیرند.

بسته بندی ای را در یک فروشگاه بزرگ تصور کنید که می تواند فوراً به شما بگوید که ماده غذایی درون آن ها در معرض گرما قرار گرفته یا فسادش شروع شده است. شاخص خودکار خطاناپذیر کوچکی را به تصور در آورد که همواره می تواند خانه ای را نسبت به تأثیر مواد شیمیایی خطرناک همچون نشت گاز، مونوکسیدکربن، یا اوزون تحت نظارت قرار دهد. یک وسیله آزمون پزشکی ساده را فرض کنید که بلافاصله اعلام کند بیمار به دیابت، استروپتوکوک، ویروس، آنفولرانزا و یا کم خونی مبتلاست. سیم ساده ای را تصورکنید که درون زمین کشاورزی قرار داده می شود و به کشاورز اعلام می کند که این زمین برای کشت محصولی مثلاً خیار مناسب است یا خیر. همه این امکانات در محدوده توانایی حسگرهای نانویی قرار می گیرند.

آشنایی با انواع حسگرها(1)

خصوصیات کلی حسگرها:

یک حسگرایده آل باید خصوصیات زیررا داشته باشد :

1. سیگنال خروجی باید متناسب با نوع و میزان گونهء هدف باشد.

2. بسیار اختصاصی نسبت به گونه مورد نظر عمل کند.

3. قدرت تفکیک و گزینش پذیری بالایی داشته باشد.

4. تکرارپذیری و صحت بالایی داشته باشد.

5. سرعت پاسخ دهی بالایی داشته باشد. ( درحد میلی ثانیه )

6. عدم پاسخ دهی به عوامل مزاحم محیطی مانند دما، قدرت یونی محیط و …

نانو حسگرها

با پیشرفت علم در دنیا و پیدایش تجهیزات الکترونیکی و تحولات عظیمی که در چند دههء اخیر به وقوع پیوست نیاز به ساخت حسگرهای دقیق تر، کوچکتر و دارای قابلیتهای بیشتر احساس شد. امروزه از حسگرهایی با حساسیت بالا استفاده می‌شود به طوریکه در برابر مقادیر ناچیزی از گاز، گرما و یا تشعشع حساس اند. بالا بردن درجهء حساسیت، بهره و دقت این حسگرها به کشف مواد و ابزارهای جدید نیاز دارد. نانو حسگرها، حسگرهایی در ابعاد نانومتری هستند که به خاطرکوچکی و نانومتری بودن ابعادشان از دقت و واکنش پذیری بسیار بالایی برخوردارند به طوری که حتی نسبت به حضور چند اتم از یک گاز هم عکس‌العمل نشان می دهند.نانوحسگرها کاربردهای متعددی در علوم مختلف ازجمله محیط زیست یافته‏اند .

آشنایی با انواع حسگرها(1)

نانو حسگر های طبیعی

نمونه هایی ازنانوحسگرها در بسیاری از حوزه های علوم و فناوری صادق اند.در زیست شناسی بسیار گسترده اند ودر ارتباطات نقشی بس مهم ایفا می کنند . همان طور که می دانیم برقراری ارتباط با سایر موجودات یکی از مشخصه های تعیین کننده حیات به شمار می آید. سیگنال ها به شکل های متنوعی از جمله ملکول ها، صدا، بو و لامسه ارسال می شوند و نیز می توانند در شکل الکترومغناطیسی به صورت گرما و نور در آیند. توانایی آشکار سازی این سیگنال ها هم مطلوب است (مثل عطر و ادکلن) و هم ضروری مانند آشکارسازی مواد مرکاپتان، که موادی حاوی گوگرد و بدبویند که به گاز طبیعی مصرفی خانگی اضافه می کنند.

نانو حسگرها، حسگرهایی در ابعاد نانومتری هستند که به خاطرکوچکی و نانومتری بودن ابعادشان از دقت و واکنش پذیری بسیار بالایی برخوردارند به طوری که حتی نسبت به حضور چند اتم از یک گاز هم عکس‌العمل نشان می دهند

وجود نانوحسگرهای ظریف در برجستگی های بینی بعضی حیوانات به خصوص سگ در بقای آن ها و راههای یاری آنان به آدمی، نقش تعیین کننده ای بازی می کنند. سازوکار بنیانی در پس حس بویایی سگ ،شناسایی مولکولی به شمار می آید.شکل های مکمل درون ساختار بینی سگ و یا گیرنده های حشرات، شکل ملکول های سیگنال، و به خصوص توزیع بار الکترونی روی سطح آن ها را باز می شناسند ساده ترین تشابه در این مورد عبارت است از کلیدی که دقیقاً به قفل می خورد، اما در این مورد کلید نه تنها باید شکل صحیح را داشته باشد بلکه باید بارهای الکتریکی هم به نحو صحیحی بر روی آن توزیع شده باشند. در این خصوص، قفل های کارت مغناطیسی که در هتل ها متداول اند نمودهای بهتر شناسایی ملکولی هستند به گونه ای که نه تنها کلید را آشکار سازی می کنند بلکه نور سبزی را هم روشن می کنند تا به شما نشان دهند چه موقع کلید صحیح را (و بنابراین حسگرهای صحیحی را که هم کلید را آشکار می کنند و هم سیگنال می دهند) آشکارسازی کرده اند.

انواع نانوحسگرها:

نانوحسگرها براساس نوع ساختارشان به سه دستهء نقاط کوانتومی، نانولوله‌های کربنی و نانوابزارها تقسیم بندی می شوند:

1.استفاده از نقاط کوانتومی درتولید نانو حسگرها:

آشنایی با انواع حسگرها(1)

نقاط کوانتومی به عنوان بلورهای نیمه هادی کوچک تعریف می شوند. با کنترل ابعاد نقاط کوانتومی، میدان الکترومغناطیسی نور را دررنگها و طول موجهای مختلف، منتشرمی کند. به عنوان مثال، نقاط کوانتومی از جنس آرسنیدکادمیوم با ابعاد 3 نانومتر نور سبز منتشر می کند؛ درحالی که ذراتی به بزرگی 5/5 نانومتر از همان ماده نور قرمز منتشرمی کند. به دلیل قابلیت تولید نور در طول موجهای خاص نقاط کوانتومی، این بلورهای ریز در ادوات نوری به کارمی روند. دراین عرصه از نقاط کوانتومی در ساخت آشکارسازهای مادون قرمز، دیودهای انتشار دهندهء نورمی توان استفاده نمود. آشکارسازهای مادون قرمز از اهمیت فوق العاده ای برخوردارند. مشکل اصلی این آشکارسازها مسئلهء خنک سازی آنهاست. برای خنک سازی این آشکارسازها از اکسیژن مایع وخنک سازی الکترونیکی استفاده می شود. این آشکارسازها برای عملکرد صحیح باید دردماهای بسیار پائین، نزدیک به 80 درجه کلوین کارکنند، بنابراین قابل استفاده در دمای اتاق نیستند، درصورتی که از آشکارسازهای ساخته شده با استفاده از نقاط کوانتومی می توان به راحتی در دمای اتاق استفاده کرد.

2. استفاده ازنانولوله‌ها درتولید نانوحسگرها:

نانو لوله‌های کربنی تک دیواره و چند دیواره به علت داشتن خواص مکانیکی و الکترونیکی منحصر به فردشان کاربردهای متنوعی پیدا کردند که از جمله می توان به استفاده از آنها به عنوان حسگرهایی با دقت بسیار بالا برای تشخیص مواد در غلظتهای بسیار پائین و با سرعت بالا اشاره کرد.

به طورکلی کاربرد نانو لوله‌ها در حسگرها را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

الف ) نانولوله‌های کربنی به عنوان حسگرهای شیمیایی:

این حسگرها می توانند دردمای اتاق غلظتهای بسیارکوچکی از مولکولهای گازی با حساسیت بسیاربالا را آشکارسازی کنند. حسگرهای شیمیایی شامل مجموعه ای از نانولوله‌های تک دیواره هستند و میتوانند مواد شیمیایی مانند دی اکسید نیتروژن ( NO2 ) وآمونیاک ( NH3 ) را آشکارکنند. هدایت الکتریکی یک نانولوله نیمه هادی تک دیواره که درمجاورت 200ppm از NO2 قرارداده می شود، می تواند در مدت چند ثانیه تا سه برابر افزایش یابد و به ازای اضافه کردن فقط 2% NH3 هدایت دو برابر خواهد شد. حسگرهای تهیه شده ازنانولوله‌های تک دیواره دارای حساسیت بالایی بوده ودردمای اتاق هم زمان واکنش سریعی دارند. این خصوصیات نتایج مهمی درکاربردهای تشخیصی دارند.

آشنایی با انواع حسگرها(1)

ب) نانولوله‌های کربنی به عنوان حسگرهای مکانیکی:

هنگامی که یک نانولوله توسط جسمی به سمت بالا یا پائین حرکت می کند، هدایت الکتریکی آن تغییر می یابد. این تغییر در هدایت الکتریکی، با تغییر شکل مکانیکی نانولوله کاملا ً متناسب است. این اندازه گیری به وضوح امکان استفاده از نانولوله‌ها را به عنوان حسگرهای مکانیکی نشان می دهد. یا می توان با استفاده از مواد واسط مانند پلیمرها در فاصلهء میان نانولوله‌های کربنی وسیستم، نانولوله‌های کربنی را برای ساخت بیوحسگرها توسعه داد. شبیه سازی‌های دینامیکی نشان می دهد که برخی پلیمرها مانند پلی اتیلن می توانند به صورت شیمیایی با نانولوله کربنی پیوند یابند. همچنین مولکول بنزن نیز می تواند به وسیلهء پیوندهای واندروالس روی نانولولهء کربنی جذب شود. این تحقیقات کاربردهای بسیار متنوع و وسیع نانولوله‌ها ی کربنی را نشان می دهد. تحقیق دراین زمینه هنوزدرحال توسعه وپیشرفت است ومطمئنا ً درآینده ای نه چندان دور شاهد به کارگیری آنها درابزارها و صنایع مختلف خواهیم بود.

3.استفاده ازنانو ابزارها درتولید نانوحسگرها:

با استفاده از این حسگرها شناسایی مقادیر بسیار کم آلودگی شیمیایی یا ویروس و باکتری در سامانهء کشاورزی وغذایی ممکن است. تحقیقات درزمینهء نانوابزارها جزء پژوهشهای علمی به روز دنیاست.


91/8/4
11:21 صبح

اگر دندانتان را جرمگیری نکنید چه میشود؟

بدست عمران دهقان در دسته

با تشکیل کامل جرم بر روی دندان‌ها و عدم جرم گیری در طولانی مدت، بیماری به نام «پریودونتیت» به وجود خواهد آمد که شایع‌ترین اتفاق در این بیماری، تخریب استخوان و از بین رفتن دندان هاست.

 


جرم دندان

تجمع موادغذایی مصرف شده و یا مواد معدنی موجود در بزاق دهان بر روی دندان‌ها موجب ایجاد لایه‌ای بر روی دندان ها می‌شود که اصطلاحا به آن پلاک دندان گفته می‌شود.

 

10 دقیقه بعد از مسواک زدن، پلاک بر روی دندان تجمع پیدا می‌کند، زیرا موادمعدنی موجود در بزاق نیز موجب تشکیل پلاک دندان می‌شوند.

 

اگر قبل از خواب مسواک بزنیم و در فاصله بین مسواک زدن و خواب، چیزی نخوریم، صبح روز بعد اگر با زبان سطح دندان ها را لمس کنیم زبری خاصی احساس می‌کنیم که این زبری، همان پلاک دندان است.

 

پلاک دندان به راحتی با مسواک زدن پاک می‌شود. به همین علت دندانپزشکان توصیه می‌کنند که دفعات مسواک زدن افزایش یابد تا پلاک های ایجاد شده به سرعت حذف شوند.

 

در صورت عدم حذف پلاک دندان در طولانی مدت، ساختار پلاک تغییر کرده و سفت و سخت می‌شود که در این صورت به آن جرم دندان گفته می‌شود.

 

تشکیل جرم به مرور زمان موجب التهاب لثه خواهد شد که بیماری لثه و التهاب آن در زمانی که جرم تشکیل نشده و هنوز به صورت پلاک دندانی باقی مانده است را ژنژیویت می‌گویند که همان التهاب لثه است.

 

تشکیل کامل جرم موجب تخریب لثه و بافت های نگهدارنده دندان (استخوان فک) می‌شود و به مرور زمان لثه سالم را به یک لثه بیمار، پرخون و ملتهب تبدیل می‌کند که همین مساله موجب افزایش عمق شیار لثه خواهد شد.

برای رفع حساسیت به وجود آمده بعد از جرم گیری، باید از خمیر دندان‌های مخصوص رفع حساسیت و دهان شویه‌های خاص با تجویز دندانپزشک استفاده کرد

 

همین مساله موجب تخریب استخوانی در محل تجمع جرم می‌شود که در نهایت موجب لق شدن دندان ها خواهد شد که به این بیماری «پریودونتیت» گفته می‌شود. شایع‌ترین اتفاق در این بیماری تخریب استخوان و از بین رفتن دندان ها خواهد بود.

 

از بین رفتن بیش از حد استخوان و عدم امکان جایگزینی دندان ها توسط ایمپلنت، یکی از بدترین اتفاقهای ممکن در اثر این بیماری است.

 

توجیه عامه مردم مبنی بر مضر بودن جرم گیری این است که بعد از جرم گیری دندان ها پوسیده شده، لثه از بین رفته و یا دندان ها به شدت حساس و لق می‌شوند و به همین علت از انجام جرم گیری خودداری می‌کنند که همین مساله باعث می‌شود که دندان های خود را خیلی زود از دست بدهند.

 

پوسیدگی که افراد بعد از جرم گیری آن را مشاهده می کنند، در واقع قبل از جرم گیری نیز وجود داشته، اما به علت اینکه در زیر جرم مخفی بوده افراد نمی‌توانستند آن را مشاهده کنند و مشاهده این پوسیدگی بعد از جرم گیری موجب خواهد شد که افراد به غلط تصور کنند این پوسیدگی ها در اثر جرمگیری به وجود آمده است.

 

داشتن دندان های پوسیده بهتر از داشتن لثه‌های پرجرم است. پوسیدگی یک دندان در نهایت موجب خواهد شد که فرد دندان پوسیده را بکشد، اما عدم جرمگیری در دراز مدت علاوه بر تحلیل شدید استخوان لثه، موجب بی دندان شدن افراد شده و موجب می‌شود به علت تحلیل استخوان و لثه حتی دندان های سالم افراد نیز کشیده شود.

 

التهاب لثه عامل ایجاد بوی بد دهان و بسیاری مشکلات دیگر است که با انجام جرمگیری از بین خواهد رفت.

 

برای رفع حساسیت به وجود آمده بعد از جرم گیری، باید از خمیر دندان‌های مخصوص رفع حساسیت و دهان شویه‌های خاص با تجویز دندانپزشک استفاده کرد.


91/8/4
11:15 صبح

22 عادتی که دندانها را خراب میکنند

بدست عمران دهقان در دسته

مسواک زدن بخشی از بهداشت دهان و دندان است، اما نباید سفت و محکم مسواک بزنید. این نوع مسواک زدن باعث از بین رفتن مینای دندان، تحریک لثه ها، حساس شدن دندان ها نسبت به سرما و گرما و حتی ایجاد سوراخ هایی در دندان می شود.

 


دندان قروچه

 

1- دندان قروچه

ساییدن دندان ها به هم یا دندان قروچه در اثر فشار عصبی و مشکل بد خوابیدن ایجاد می شود. کنترل دندان قروچه بسیار سخت است.

خودداری از جویدن غذاهای سفت در طول روز، درد دندان و آسیب ناشی از دندان قروچه را کم می کند.

در شب از محافظ دهان (مخصوص دندان قروچه) استفاده کنید تا در حین خوابیدن از آسیب دندان در اثر دندان قروچه جلوگیری کنید.

 

جویدن یخ

 

2- جویدن یخ

یخ ماده ای بدون قند است و ممکن است فکر کنید برای دندان ضرری ندارد. اما جویدن یخ می تواند باعث شکستن و یا از بین رفتن قسمتی از مینای دندان گردد.

اگر یخ را سفت بجوید، باعث تحریک بافت نرم داخل دندان و بروز حساسیت و درد دندان می شود.خوردن غذاهای داغ و یا غذاهای سرد ممکن است درد دندان را شدت بخشند.

بهتر است به جای جویدن یخ، آدامس بدون قند بجوید.

 

جویدن مداد

 

3- جویدن مداد

آیا موقع تمرکز روی یک مسئله، مداد خود را می جوید؟

اثر جویدن مداد همانند جویدن یخ می باشد و باعث شکستن و یا خرد شدن دندان ها می شود.

هنگامی که می خواهید چیزی را بجوید، آدامس های بدون قند را انتخاب کنید.

آدامس های بدون قند باعث ترشح زیاد بزاق می شوند و از بوی بد دهان و پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کنند.

 

مکیدن انگشت در کودک

4- مکیدن انگشت

معمولا کودکان بعد از پدیدار شدن دندان های دائمی خود، انگشتان خود را می مکند.

این انگشت مکیدن در سن 5 تا 6سالگی ظاهر می شود و باعث تغییرات دائمی در ساختار دندان و لثه می گردد.

مکیدن انگشت شست می تواند باعث لق شدن و انحراف دندان های کودک از جای خود گردد. این انحراف دندان ها می تواند مشکلات تنفسی و جویدنی را برای کودک بوجود آورد.

مکیدن لیمو ترش

 

5- مکیدن لیمو ترش

افرادی که لیموترش را می مکند، خود را در خطر مشکلات دهانی و دندانی قرار می دهند.

لیمو دارای مقدار زیادی اسید می باشد.

این اسید، باعث تضعیف شدن مینای دندان و زبری سطح دندان ها می شود.

 

جویدن ناخن

 

6- جویدن ناخن

جویدن ناخن نه تنها ظاهر دست را زشت می کند، بلکه به دندان ها نیز آسیب می رساند و باعث مشکلات دهانی می گردد.

 

جویدن ناخن باعث بیرون آمدن دندان از محل خود، شکستن دندان و تخریب مینای دندان می گردد.

 

شیشه شیر بچه

 

7- با شیشه شیر خوابیدن

اگر موقع خواب، به کودک خود یک شیشه آب میوه، شیر و یا شیرخشک بدهید و در حین خوردن آن بخوابد، باعث خواهید شد که دندان های جدید پوسیده شوند.

پس، بهتر است قبل از خوابیدن کودک، شیشه شیر را از او بگیرید و او را به این کار عادت دهید.

 

پیرسینگ زبان

 

8- سوراخ کردن (پیرسینگ) زبان

در برخی کشورها، سوراخ کردن زبان و آویزان کردن زیورآلات فلزی از آن (پیرسینگ) مرسوم است.

اگر به طور ناخودآگاه این قطعه فلزی را گاز بگیرید، دندانتان می شکند.

هنگامی که فلز با لثه برخورد می کند، باعث آسیب لثه و لق شدن دندان ها می گردد.

همچنین دهان ما پر از باکتری است، بنابراین سوراخ کردن زبان، خطر عفونت و زخم زبان را زیاد می کند.

بهتر است قبل از این کار، با یک دندان‌پزشک مشورت کنید.

 

سفت مسواک زدن

 

9- سخت مسواک زدن

مسواک زدن بخشی از بهداشت دهان و دندان است، اما نباید سفت و محکم مسواک بزنید.

این نوع مسواک زدن باعث از بین رفتن مینای دندان، تحریک لثه ها، حساس شدن دندان ها نسبت به سرما و گرما و حتی ایجاد سوراخ هایی در دندان می شود.

 

باز کردن چیزی با دندان

 

10- باز کردن چیزی با دندان

باز کردن درب قوطی و یا بسته پلاستیکی با دندان ممکن است راحت باشد، اما دندان ابزاری برای خرد کردن و یا باز کردن وسایل نیست.

 

به جای دندان می توانید از قیچی و یا درب باز کن استفاده کنید.

از دندان ها باید فقط برای خوردن غذا استفاده کرد.

 

برخود ضربه به دهان و دندان در ورزش

 

11- ورزش کردن بدون محافظ دهان

موقع انجام ورزش هایی مثل بوکس، هاکی و ورزش هایی که با صورت شما در تماس هستنند باید از محافظ دهان و دندان استفاده کرد. این محافظ دهان یک قطعه پلاستیکی است و از دندان های بالایی محافظت می کند.

بدون این محافظ زمانی که ضربه سنگینی به صورت شما وارد شود، می تواند دندان ها را خرد کند.

این محافظ دندان را می توانید از دندان پزشک بگیرید.

 

آب نبات سفت

 

12- آب نبات سفت

قند موجود در آب‌نبات باعث بوجود آمدن پلاک های چسبنده بر روی دندان ها می شود.

سپس باکتری های موجود در پلاک دندان، قند را تبدیل به اسید می کند و این اسید باعث از بین رفتن مینای دندان می شود.

بنابراین بعد از مصرف شکلات و آبنبات و شیرینی، حتما دندان های خود را مسواک بزنید.

 

پاستیل

 

13- شیرینی چسبنده

همه مواد شیرین باعث پوسیدگی مینای دندان می شوند، اما برخی از آنها بیشتر مضرند، مثل سوهان، گز، پاستیل و آب نبات شل.

وقتی شیرینی به دندان بچسبد و قند تبدیل به اسید می شود، این اسید برای ساعت ها در تماس با مینای دندان می باشد.

اگر بعد از خوردن این نوع شیرینی ها، چیزی مثل کرفس یا آدامس بدون قند بجوید، مقدار زیادی بزاق ترشح می شود و این بزاق اسید را از بین می برد.

 

نوشابه گازدار

 

14- نوشابه گازدار

فقط شیرینی مسبب خرابی دندان نیست. اگر یک لیوان نوشابه گازدار بنوشید، بیشتر از 11 قاشق چایخوری قند مصرف کرده اید.

همچنین نوشابه ها حاوی اسید فسفریک و اسید سیتریک می باشند که این دو اسید، باعث از بین رفتن مینای دندان ها می شوند.

نوشابه های رژیمی هر چند بدون قند هستند، ولی مقدار زیادی شیرین کننده مصنوعی دارند که این شیرین کننده ها، دارای اسید می باشند و برای دندان ها مضرند.

 

نوشابه های ورزشی

 

15- نوشابه های ورزشی

معمولا این نوشابه ها دارای مقدار زیادی قند می باشند.

نوشابه های ورزشی هم در دهان، اسید بوجود می آورند که این اسید به مینای دندان حمله می کند.

اگر زیاد از این نوشیدنی ها استفاده می کنید، این را بدانید که در معرض پوسیدگی دندان خواهید بود.

در حین ورزش و برای جلوگیری از کم آبی بدن، می توانید از آب دارای املاح استفاده کنید.

آبمیوه

 

16- آبمیوه صنعتی

آبمیوه های صنعتی (مث ساندیس و سنتاپ و ...) دارای ویتامین و آنتی اکسیدان هستند، ولی بیشتر آنها قند زیادی دارند.

 

میوه ها خودشان شیرین هستند، بنابراین اگر آب میوه ای می خرید توجه کنید که قندی به آن افزوده نشده باشد. همچنین می توانید آب میوه خریداری شده را با مقدار آب رقیق کنید.

 

چیپس سیب زمینی

 

17- چیپس سیب زمینی

غذاهای نشاسته ای مثل چیپس، توسط باکتری های موجود در پلاک دندان، شکسته شده و به اسید تبدیل می شوند.

این اسید مدت 20 دقیقه به دندان ها حمله می کند. اگر غذا بین دندان ها باقی بماند، این مدت زمان بیشتر می شود.

بنابراین بهتر است بعد از خوردن چیپس سیب زمینی و یا دیگر غذاهای نشاسته ای، حتما بین دندان های خود را با نخ دندان تمیز کنید.

 

تخمه آفتابگردان

 

18- مصرف دائمی میان وعده

میان وعده ها نسبت به وعده های اصلی غذا، کمتر موجب ترشح بزاق دهان می شوند.

پس بهتر است از مصرف میان وعده های شیرین و چسبنده خودداری کنید و به جای آن می توانید از میوه و سبزیجاتی مثل هویج استفاده کنید.

همچینین شکستن زیاد موادی مثل تخمه و آجیل در میان وعده ها برای دندان ها مضر است.

 

قهوه

 

19- نوشیدن قهوه

اگر زیاد قهوه بنوشید، به مرور زمان، در اثر تیرگی قهوه و اسید موجود در آن، دندان هایتان زردرنگ می شوند.

خوشبختانه، لکه های زرد ناشی از مصرف قهوه، به سادگی با استفاده از مواد سفید کننده دندان از بین می روند.

از یک دندان پزشک درباره نوع و نحوه استفاده از این سفید کننده ها سئوال کنید.

سیگار

 

20- کشیدن سیگار

سیگار و دیگر محصولات دخانی، لکه هایی را بر روی دندان ها به جای می گذارند و موجب بیماری های لثه و افتادن دندان ها می گردند.

 

تنباکوی موجود در دخانیات، موجب سرطان دهان، لب و زبان نیز می شود.

 

 

الکل

 

  

21- نوشیدن مشروبات الکلی

اسید در مشروبات الکلی، مینای دندان را از بین می برد و لکه هایی را بر سطح دندان به جای می گذارد.

 

 

بستنی

22- زیاد خوردن

خوردن بیش از حد در عارضه پرخوری عصبی باعث افزایش پوسیدگی دندان ها می شود.

اسیدهای قوی که در اثر استفراغ کردن از دهان خارج می شوند، می توانند دندان ها را ضعیف و شکننده کنند. این اسیدها همچنین باعث بوی بد دهان می شوند.

در بیماری پرخوری عصبی (بولیمیا) فرد ابتدا مقدار زیادی غذا می خورد و سپس عمدا غذای خورده شده را بالا می آورد.


<   <<   11   12   13   14   15   >>   >