Google

در این وبلاگ
در کل اینترنت
وبلاگ-کد جستجوی گوگل
شارژ ایرانسل شارژ همراه اول شارژ تالیا شیمی و زندگی - وبلاگ شیمی - زندگی - سلامت wellcome to my weblog
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

90/11/20
6:56 عصر

اثرات آفت کش ها

بدست عمران دهقان در دسته

 


یکی از جنبه های تکنولوژی کشاورزی مدرن که عمده توجه متخصصان محیط زیست و سایر کارشناسان را به خود جلب نموده است آفت کشها می باشد. پیش از این  توجهات عمدتا بر مصرف هیدرو کربنهای کلر دار DDT   و تاثیرات مرگبار آنها از طریق زنجیر غذایی بر موجودات زنده به ویژه پرندگان متمرکز بود. اگر چه پس از مشخص شدن اثر زیانبار این ترکیبات عده ای از ترکیبات خطرناک ممنوع شدند ، با این حال برخی از آنها تا همین اواخر به کار برده می شدند ، و بسیاری از آنهای که در کشورهای پیشرفته ممنوع شده بودند، اما در کشورهای در حال توسعه، همچنین به کاربرده می شدند.


اثرات آفت کش ها

گرچه مطالب بسیاری درباره معظلات ناشی از کاربرد آفت کش ها نوشته شده است، با این حال ذکر اجمالی برخی از مشکلات عمده ، ارزشمند خواهد بود:

**  آفت کشها اغلب ترکیبات شیمیایی هستند که برای محیط طبیعی نامطلوب هستند.از این رو سبب از هم گسیختگی ساختار اکوسیستم در سطوح مختلف از خاک و موجودات میکروبی آن تا حیوانات عالیتر می گردند.از هم گسیختگی اکوسیستم ،ممکن است مستقیما ناشی از سمیت این ترکیبات باشد;اما این قبیل اثرات معمولا خیلی خطرناکتر می باشند و می توانند باعث از همگسیختگی زنجیره های غذایی ،‌تضعیف سیستمهای ایمنی یا اغتشاش در پیامهای شیمیایی که اکثر میکرو ارگانیسم با یکدیگر مبادله میکنند ، شود. ایجاد تغییرات در نحوه عملی و رغتار موجودات ، می تواند در حد اثرات سمی ، حائز اهمیت باشند.به عنوان مثال ، علف کشهایی که حاوی جز فعال فسفونیل سارکوسین هستند ، سبب اغتشاش در رفتار کک آبی(water flea) می شوند. کک آبی برای پیدا کردن غذای خود متکی به ترکیب شیمیایی سارکوسین است که در جریان تجزیه مواد آلی تولید می شود، فسفونیل سارکوسین که یک ماده شیمیایی مشابه است ، باعث سردرگمی کک آبی می شود و منجر به عدم واکنش آن به سارکوسین می گردد. از این رو مانع از آن می شود که این موجود بتواند منابع غذایی بالقوه را تشخیص دهد. این مسئله نهایتا به از هم گسیختگی زنجیره غذایی می انجامد.

اثرات آفت کش ها

** یکی از علل روند رو به تزاید انواع حساسیتها و سایر بیماریها ، تجمع بقایای آفت کشها در مواد غذایی مورد استفاده انسان می باشد. در حال حاضر ، این گونه معظلات بسیار مورد توجه می باشند.

 

** برخی از آفت کشها منجر به بروز سرطانهایی نظیر سرطان خون در کودکان و ناهنجاریهای مادر زادی می شوند ،و تنها تولید و کاربرد معدودی از این آفت کشها ، ممنوع شده است.کاربرد برخی از آفت کش ها نظیر T-2,4,5 در تعدادی از کشورهای اروپایی ، ممنوع اعلام شده است.

  

** بسیاری از آفت کشها برای انسان مستقیما سمی می باشند ، و ممکن است از طریق کار کردن با آنها و یا در نتیجه مصرف مواد غذایی آلوده ،‌سبب مسمومیت شوند. بر اساس برآورد کمیته اقتصادی –اجتماعی سازمان ملل در آسیا و اقیانوسیه در سال 1983 ، سالانه دو میلیون نفر در این دو قاره در نتیجه کاربرد آفت کشها مسموم می شوند، که از این میان 40000 نفر تلف می شوند.

 

** سنتز آفت کشها، باعث رها سازی آلاینده ها در محیط می شود: دولت ها از طریق وضع قوانین و استانداردهای محیطی دقیقتر ، در برخی موارد از طریق ممنوع کردن آفت کشهای موجود ، بویژه در کشورهای در حال توسعه تدریجا فعالیت در زمینه کاهش مشکلات و مسائل ناشی از آفت کشها را آغاز نموده اند.

برخی آفت کشها با از بین بردن میکرو ارگانیسمهایی که کنترل آفات خاکزی و عوامل بیماری زا را به عهده دارند ، سبب از هم گسیختگی اکوسیستم خاک می شوند

به عنوان مثال ، دولت اندونزی اخیرا 57 آفت کش مختلف را پس از معرفی به بازار به دلیل امکان مشکل زایی بیشتر در مقایسه با تاثیر آنها در کنترل آفت زنجیره قهوه ای برنج (brown plant hopper) ممنوع نمود. مشخص شده است که عنکبوت گرگی و شکارچیان طبیعی دیگر ، در کنترل این آفت موثر تر می باشند اما آنها نیز در اثر آفت کشها از بین می روند. در حال حاضر، بر مدیریت تلفیقی آفات (کنترل آفات با استفتده از روشهای مختلف شیمیایی ، بیلوژیکی، زراعی، ‌فیزیکی، و غیره به طور توام) ،‌بیشتر تاکید می شود.

اثرات آفت کش ها

کمسیون اروپا ، دولت انگلستان را موظف به تعیین حداکثر سطح مجاز بقایای آفت کشها ( البته تنها در برخی مواد غذایی) و ممنوع کردن آفت کشهایی نظیر آلدرین (Aldrin)  و دیلدرین(Dieldrin)  که سالها پیش از این بایستی ممنوع می شدند، کرده است. این گونه محدودیتها ، مشکلات عدیده ای را در راه تولید سموم و ترکیبات شیمیایی جدید برای تولید کنندگان این ترکیبات بوجود آورده است.

 

 

آفت کشها و ظهور مشکلات جدید برای زارعین

یک جنبه مهم از مسائل ناشی از کاربرد آفت کشها ، از بین رفتن شکارچیان طبیعی می باشد که حقیقتا مشکلات مضاعفی را برای زارعین ، به دنبال دارند. در حال حاضر ، مساله افزایش مقاومت در برابر آفت کشها نیز به خوبی درک شده است . به منظور کنترل لکه قهوه ای و پوسیدگی فوزاریومی طوقه در غلات ، در ابتدا تبلیغات گسترده ای بر روی قارچ کشهای MBC  که به همین منظور به کار می روند ، صورت گرفت، اما در حال حاضر ، واقعا این سموم بی تاثیر می باشند. چنین به نظر می رسد که این مساله در نتیجه مقاوم شدن نژاد های این قارچ ها در اثر انتخاب طبیعی باشد.

 

البته ، آفت کشها به طرق نامشهود متعدد ، مشکلاتی را برای زارعین به وجود می آورند:

** در نتیجه کاربرد علف کشها ، گیاهانی که میزبان شکارچیان می باشند ، حذف می گردند.

** برخی آفت کشها با از بین بردن میکرو ارگانیسمهایی که کنترل آفات خاکزی و عوامل بیماری زا را به عهده دارند ، سبب از هم گسیختگی اکوسیستم خاک می شوند.

** برخی علف کشها مستقیما با افزایش معضل آفات در ارتباطند، به عنوان مثال ماده مؤثره علف کش دیالات (Diallate)  سبب افزایش شیوع نماتد در چغندر قند می شود.

** برخی قارچ کشها از طریق افزایش فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز دارای اثر نامطلو بی بر کیفیت نانوایی گندم می باشند.

** مه اشی آفت کش، می تواند تاثیر نامطلوبی بر محصولات مجاور داشته باشد.


90/11/18
10:25 عصر

پلاستیکهای زیستی

بدست عمران دهقان در دسته

با استفاده هوشمندانه از نسل جدید پلاستیک ها، امکان کاهش میزان زباله های پلاستیکی که به محل ها دفن زباله می روند و افزایش میزان بازیافت زباله فراهم می شود.

پلاستیک‌های زیستی

قسمت اول

 پلاستیک های زیست تجزیه پذیر (biodegradable) پلاستیک هایی اند که در محیط طبیعی هوازی (کومپوستی) و بیهوازی (زیر خاک) قابل تجزیه اند. تجزیه پلاستیک های زیستی با فراهم کردن شرایط محیطی برای میکروارگانیسم ها در راستای سوخت و ساز ساختار مولکولی فیلم های پلاستیکی برای تولید یک ماده هوموس مانند که برای محیط زیست نسبتاً بی خطر است ممکن می شود.

پلاستیک های زیست تجزیه پذیر به طور معمول به دو فرم تولید می شوند: قالبگیری تزریقی (جامد، 3 بعدی)، به طور معمول به شکل ظروف یک بار مصرف غذا، و فیلم های پلاستیکی که به طور معمول در بسته بندی میوه های ارگانیک و کیسه های جمع آوری برگ و خرده های چمن کوتاه شده و کودهای کشاورزی استفاده می شود.

 

پلاستیک‌های زیستی

پلاستیک ذرت (PLA) از اسید لاکتیک حاصل از تخمیر نشاسته ذرت تشکیل شده است و می تواند در دامنه گسترده ای از محصولات از جمله لیوان های یک بار مصرف، کیسه ها و کارت های اعتباری استفاده شود. پلاستیک ذرت می تواند جایگزین استفاده از PET و PVC سمی شود و با مواد دیگر در زمینه قیمت و مشخصات رقابت کند.

انحلال PLA و PHA با امکانات صنعت کومپوست سازی که در رطوبت بالا به مدت 60-45 روز انباشته می شوند صورت می گیرد. لاکتیک اسید باقی مانده توسط میکروارگانیسم ها تجزیه می شود و به آب و دی اکسید کربن متلاشی می شود. با وجودی که دی اکسید کربن یک از گازهایی است که باعث گرم شدن زمین می شود اما پلاستیک ذرت %68 کمتر از پلاستیک های مواد نفتی گاز گلخانه ای تولید می کند.

پلاستیک‌های زیستی

قیمت پلاستیک های زیست

متاسفانه، تولید PLA و PHA به طور قابل توجه ای گرانتر است و هنوز موفق به جایگزینی گسترده با پلاستیک های سنتی نفتی نشده اند.

با وجودی که پلاستیک های زیست تجزیه پذیر در بازار 2 تا 10 برابر گرانتر از پلاستیک های سنتی اند اما از نظر محیط زیست شناسان قیمت ارزان پلاستیک های سنتی هزینه های واقعی استفاده از آنها را منعکس نمی کند چراکه اثرات زیست – محیطی آنها بسیار پرهزینه تر خواهد بود. برای مثال، هنگامی که ما یک کیسه پلاستیکی می خریم، برای جمع آوری و دفع آن بعد استفاده، هزینه ای پرداخت نمی کنیم. اگر این هزینه ها را به قیمت خرید آنها اضافه کنیم پلاستیک های سنتی گرانتر از پلاستک های زیست تجزیه پذیر تمام می شود و پلاستیک های زیستی در مقایسه به صرفه تر می باشند.

در این میان اگر خطرات ناشی از استفاده از ظروف یک بار مصرف در سرویس های توزیع غذا برای سلامت افراد و دورنمای هزینه های درمانی را هم به حساب بیاوریم بی شک پلاستیک های سنتی قابل رقابت با پلاستیک های زیستی نخواهند بود.

 

مقرون به صرفه سازی زیست تجزیه پذیر ها

اگر قیمت سد اصلی در استفاده از پلاستیک های زیست تجزیه پذیر باشد، پس راه حل در بررسی گزینه های کم هزینه تر در تولید آنها نهفته است. در استرالیا «مرکز تحقیقات تعاون» برای تولید غذای بین المللی و صنایع بسته بندی تلاش می کنند به طریقی از نشاسته پایه، که تولید آن ارزانتر است، در انواع مخلوط با پلیمرهای زیست تجزیه پذیر گران قیمت تر  برای تولید انواع مختلف پلاستیک های انعطاف پذیر و سخت استفاده کنند.

این پلاستیک ها به دو صورت فیلم، و قالب های تزریقی برای تولید ارقامی از قبیل کاغذها و سلفون های بسته بندی، کیسه خرید، کیسه نان، فیلم های مالچ و گلدان های کاشت گیاه استفاده می شوند

فیلم های مالچ از پلاستیک های زیستی

فیلم های مالچ، به منظور پوشاندن زمین اطراف محصولات جهت کنترل رشد علف های هرز و حفظ رطوبت استفاده می شود. معمولاً کشاورزان از پلاستیک های پلی اتیلنی مشکی برای این منظور استفاده می کنند که بعد از برداشت، برداشته می شود و در حالیکه لایه سطحی هوموس خاک به آن چسبیده به محل های دفن زباله برده می شود. زمین های زراعی که از فیلم های مالچ زیست تجزیه پذیر برروی محصولات گوجه فرنگی و فلفل کپسیکوم استفاده کرده اند نشان داده اند که این فیلم ها مانند فیلم های پلی اتیلنی عمل می کنند اما با این تفاوت که به راحتی می توان پس از برداشت، در هنگام شخم زدن به خاک برگردانده شوند. استفاده از این فیلم های مالچ ساده تر و ارزانتر است، ضمن اینکه محتوای کربنی خاک را غنی تر می کنند و از فرسایش لایه سطحی خاک که در استفاده از پلاستیک پلی اتیلنی رخ می دهن نیز جلوگیری می کند.

پلاستیک‌های زیستی

 

 

 

گلدان هایی که می تواند آنها بکارید!

یکی دیگر از محصولات پلاستیکی زیست تجزیه پذیر گلدان های پلاستیکی است که از پلاستیک های تزریقی تولید می شود. به این ترتیب باغبان ها می توانند بدون نیاز به خارج کردن گل از گلدان، گلدان را مستقیماً در خاک بکارند. گلدان به دی اکسید کربن و آب تجزیه می شود.

 

 

 

 

پلاستیک‌های زیستی

یک المپیک- بازیافت %76 زباله

یک نمونه مثال زدنی از کاربرد پلاستیک های زیست تجزیه پذیر، موفقیت استرالیا در المپیک سیدنی برای بالا بردن میزان بازیافت زباله های تولیدی بود. طی این المپیک روزانه 660 تن زباله تولید می شد. از این میان %76 پلاستیک های جمع آوری شده بازیافت و تجزیه شد. علت این موفقیت استفاده از پلاستیک های زیستی برای بسته بندی و سرو غذاهای آماده و ساخت کومپوست از غذاهای دور ریخته شده بود به این ترتیب نیاز به صرف هزینه برای جداسازی زباله ها را مرتفع ساختند.


90/11/18
11:48 صبح

بیولومینسانس چیست؟

بدست عمران دهقان در دسته

حشره لومینسانسی

 

 

 

انتشار نور از جانوران و گیاهان همیشه برای بشر جذاب و شگفت انگیز بوده است و تحقیق در مورد چگونگی این پدیده دغدغه‌ی بسیاری از طبیعتدانان، فیزیولوژیست‌ها و فیزیکدانان بوده است. رابرت بویل در قرن 17 میلادی با ساخت یک پمپ خلا نشان داد که لومینسانس ( نشر نور ) از قارچ‌ها نیازمند هوا است ودر خلا، نور منتشر نمی‌شود.

     واژه‌ی لومینسانس را اولین بار Eilhardt wiedman در سال 1888 خلق کرد که به معنی انتشار نور سرد است. منظور از نور سرد این است که کمتر از 20 درصد تابش حرارتی تولید می‌شود و لومینسانس یا نور سرد نباید با فلورسانس، فسفورسانس و یا شکست نور اشتباه شود. در سال 1916 Harvey واژه‌ی بیولومینسانس را که به معنی لومینسانس از موجودات زنده است را به کار برد.

بیولومینسانس تولید و نشر نور، در اثر انجام یک واکنش شیمیایی- آنزیمی، از موجودات زنده است و بر خلاف واکنش‌های زیستی معمول، که انرژی به صورت گرما به محیط داده می‌شود، انرژی این واکنش به انرژی نورانی مبدل می‌شود.

بیولومینسانس در موجودات مختلف با اشکال ظاهری متنوع و با مکانیسم‌های مختلف انجام می‌شود. برخی جانوران اندام‌های نورانی پیچیده‌ای که مانند چشم است دارند، در این جانوران انتشار نور تحت کنترل سیستم عصبی است و نور بر اساس نیاز یا باتحریک عصبی آزاد می‌شود. از جمله این جانوران ماهی منور و اقتاپوسهای نور افشان است. در برخی دیگر یک سلول منفرد همه‌ی دستگاه‌های مورد نیاز برای نشر نور را دارد و نور به طور ممتد نشر می‌شود ( باکتری‌ها و قارچ‌های منور از این دسته هستند ). بسیاری از گروه‌های دیگر موجودات لومینسانس حد واسط این دو گروه اند. 

در مکانیسم تولید نور سرد ممکن است دستهٍ‌ای از واکنش‌های بینابینی نیز وجود داشته باشد اما واکنشی که تولید نور می‌کند واکنش نهایی مسیر است که به آن ‎« واکنش منتشر کننده‌ی نور » می‌گویند که در این واکنش از مولکول ناشر نور یک الکترون منفرد به حالت برانگیخته می‌رسد. واکنش‌های منتشر کننده‌ی نور متنوعی وجود دارد اما همه‌ی آنها شامل یک واکنش اکسیداسیون سوبسترا (مولکول ناشر نور )، که معمولاً پروتئینی به نام لوسیفرین است، می‌شود. این واکنش اکسیداتیو انرژی لازم برای برانگیختگی الکترون فراهم می‌کند.

واکنش برانگیختگی الکترون

اهمیت تکاملی بیولومینسانس

بیولومینسانس در موجوداتی که از این ویژگی بهرمنداند دارای اهمیت تکاملی است و می‌توان کاربردهای زیر را به طور عمده برای آن برشمرد:

1. وسیله‌ای برای استتار- برای مثال کوسه‌ی کوکیکاتر با لومینسانس سرتاسر بدن خود را نورانی می‌کند جز ناحیه‌ای در زیر شکمش که تاریک باقی می‌ماند. این قسمت تاریک همانند ماهی تُن به نظر می‌رسد و باعث جلب ماهی‌های شکارچی می‌شود و به این ترتیب با این طعمه‌ی فریبنده، ماهی شکارچی خود طعمه‌ی کوسه‌ی کوکیکاتر می‌شود.

2. به عنوان وسیله‌ی دفاعی- دیانوفلاژلت‌ها زمانی که حمله‌ی شکارچی‌هایشان را حس می‌کنند با لومینسانس باعث جلب شکارچی‌‌های بزرگتر نیز می‌شوند که شکارچی‌های اولیه را شکار می‌کنند و دیانوفلاژلت‌ها را از خورده شدن نجات می‌دهند.

3. جلب طعمه – anglerfish برای جلب طعمه از لومینسانس استفاده می‌کند.

4. جلب جفت- کرم‌های شب تاب در فصل جفتگیری با تابش نور جلب جفت می‌کنند.

5. برای برقراری ارتباط- این استفاده از بیولومینسانس بیشتر در کلونی‌های باکتری‌های لومینسانس کننده دیده می‌شود.


   1   2   3   4      >