ادامه ی کاربرد مواد نانو ساختار در محیط زیست
کاتالیستهای زیست محیطی
از زمینههای دیگر کاربردهای مواد نانوساختاری، استفاده از آنها به عنوان کاتالیزورهای زیست محیطی برای تصفیه خروجی اگزوز اتومبیلها و پالایش آب و هواست. کاتالیزورهای رایج که اغلب پایه پلاتین دارند، اگرچه راندمانشان کافی است، اما بسیار گران قیمتاند. به همین جهت کاتالیزورهای نانوساختاری به عنوان جایگزین ارزان قیمت کاتالیزورهای یاد شده مورد توجه قرار گرفتهاند.
نانوپلیمرهای متخلخل
هنگامی که آلایندههای آلی آب گریز از طریق آب وارد خاک میشوند، به راحتی توسط ذرات جامد غیرمحلول در آب جذب و از آب جدا میشوند. پدیده جذب و دفع این گونه آلایندهها از آب به خاک و از خاک به هوا بسیار پیچیده است و به عوامل متعددی از قبیل حلالیت در آب، آب موجود در شبکه خاک و رقابت اجزای مختلف خاک برای جذب این ذرات بستگی دارد. هنگامی که بیش از یک مولکول آب گریز در محیط وجود داشته باشد، مولکولهای آلاینده به جسمی متصل میشوند که از لحاظ شیمیایی بیشترین شباهت را به آنها داشته باشد. به همین دلیل نانوپلیمرهای متخلخل که شباهت زیادی به مولکولهای مواد آلاینده دارند، مناسبترین وسیله برای جداسازی این نوع آلایندههای آلی از آب و خاک به شمار میروند.
به طور کلی کاربردهای زیستمحیطی این نانوساختارها عبارتند از:
1. جداسازی آلایندههای آلی از آب آشامیدنی.
2. تصفیه پسابهای واحدهای صنعتی مانند نیروگاههای هستهای برای استفاده مجدد از آنها
3. پاکسازی منابع آبی آلوده شده به مواد نفتی
4. پاکسازی منابع آب زیرزمینی از آلایندههای آلی
امروزه برخی از قطعات رایانهها را از نانوپلیمرهای متخلخل می سازند، مانند صفحه کلید، موسپد و غیره.نانوپلیمرهای متخلخل، مناسبترین وسیله برای موسپد هستند!
با استفاده از سیکلودکسترینها به عنوان اجزای اصلی این مواد پلیمری، دستة جدیدی از پلیمرهای آلی با تخلخلهای بسیار ریز (قطر تخلخل این ترکیبات حدود 0.7 تا 1.2 نانومتر است) تولید شدهاند. اینگونه نانوپلیمرهای متخلخل قادرند که غلظت آلایندههای موجود در آب شُرب را تا حد چند قسمت در تریلیون (ppt) کاهش دهند.
ویژگیهای دیگر نانوپلیمرهای متخلخل به شرح ذیل است:
قدرت چسبندگی مولکولهای آلی به این نوع پلیمرها حدود صدهزار برابر قویتر از اتصال آنها به جاذبهای معمولی از قبیل کربنهای فعال است. عملکرد مناسب آن در آب و هوا تقریباً یکسان است.با توجه به این که نانوپلیمرهای متخلخل به کرات مورد استفاده قرار میگیرند، بنابراین هزینههای تصفیه به مراتب کمتر میشود وکمک شایانی به حفظ منابع آب موجود میکنند.
نانولولههای کربنی جاذب گازهای سمی
طبق تحقیقات وسیع انجامگرفته، نانولولههای کربنی مناسبترین وسیله برای جذب آلایندههای سمی از قبیل دیوکسینها و دیگر آلایندههای موجود در گاز خروجی از دودکشهای کورههای زبالهسوز به شمار میروند. مواد سمی از نوع دیوکسین عموماً محصول جانبی بسیاری از فرآیندهای صنعتیاند که ضمن پایداری فراوان، باعث آلودگی بلندمدت هوا، خاک، آب و در نهایت زنجیرة غذایی موجودات زنده میشوند. برخی از دیوکسینها سرطانزا هستند و بسیاری از آنها باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن انسانها میشوند. اگرچه در سالهای اخیر بسیاری از کشورها تولید این ماده را بهشدت تحت کنترل قرار دادهاند، لیکن هنوز خطرات زیستمحیطی آن کماکان تهدیدکننده به شمار میآیند. اگرچه نانولولههای کربنی مناسبترین وسیله برای جذب آلایندههای سمی مانند دیوکسیناند، ولی در حال قیمت بسیار زیادی دارند. تحقیقات دامنهداری برای تولید ارزان نانولولهها ی کربنی در جریان است.در ضمن استفاده از نانولولههای کربنی در نمایشگرهای کامپیوتری به کاهش مصرف فلزات سنگین در آنها کمک میکند و از این طریق از آسیب به محیط زیست میکاهد.
نانولولههای کربنی مناسبترین وسیله برای جذب آلایندههای سمی از قبیل دیوکسینها و دیگر آلایندههای موجود در گاز خروجی از دودکشهای کورههای زبالهسوز به شمار میروند
کاهش تاثیرآلاینده ها به محیط زیست
فناوری نانو این امکان را ایجاد کرده است که مواد طوری مصرف شوند که به طور موثری ورود آلاینده های ناشی از فعالیت های انسانی به محیط زیست را کم کنند. حرکت با برنامه به سمت برخی صنایع منجر به کاهش آسیب به طبیعت خواهد شد. این کار به کمک فناوری نانو امکان پذیر است.
استفاده کمتر از ماده و انرژی
فناوری نانو راه هایی برای کاهش مصرف ماده و انرژی ارائه می دهد. یک راه استفاده از قدرت نانومواد است. نانومواد عمدتاً فعال تر از مواد حجیم هستند. بنابراین یا مقدار کمتری از آن ها مورد نیاز است یا توانایی آن مواد (مثل عایق ها) به طور چشم گیری افزایش یافته است. راه دوم بهره گیری از مواد و انرژی کم ارزش قابل بازیافت به جای مواد و انرژی گران قیمت و پر هزینه است.