Google

در این وبلاگ
در کل اینترنت
وبلاگ-کد جستجوی گوگل
شارژ ایرانسل شارژ همراه اول شارژ تالیا فناوری نانو و دندان پزشکی - وبلاگ شیمی - زندگی - سلامت wellcome to my weblog
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

90/11/17
3:30 عصر

فناوری نانو و دندان پزشکی

بدست عمران دهقان در دسته

با توجه به اهمیت مقوله دندان ودندانپزشکی تحقیقات بیشماری در دنیا جهت رفع مشکلات دندانی انجام می شود. از جمله فناوریهایی که طی چند سال اخیر عرضه شده و توانسته است تحولات عمیقی در زمینه پژوهش وتولید محصولات مختلف ایجاد کند، فناوری نانو است. از جمله حرفه هایی که تحت تاثیرفناوری نانو قرار گرفته است دندانپزشکی می باشد.

فناوری نانو و دندان پزشکی(1)

     یکی از مشکلات موجود در زمینة دندانپزشکی مواد مورد مصرف است. مواد مورد استفاده در دندانپزشکی بایستی از سفتی و مقاومت بالایی برخورداربوده و ظاهری زیبا داشته باشند. فرمولاسیون ضعیف مواد دندانپزشکی باعث ایجاد ناراحتی، عوارض جانبی و افزایش هزینه مراقبتهای سلامتی می گردند. به همین دلیل شرکتها و موسسات مرتبط بامراقبتهای دندانپزشکی سعی دارند تا محصولاتی با کیفیت و کارایی بالا تولید نمایند.شبیه همین ویژگی ها بایستی در مورد مواد مورد استفاده در روکشها نیز وجود داشته باشد.

     پیشرفت های اخیر در زمینة فناوری نانو بطور قابل توجهی جهت حل این نیازها مورد توجه قرار گرفته اند. یکی از مهمترین نکات در مورد استفاده ازفناوری نانو در جهت رفع این نیازها، امکان تولید نانوذرات مجزا و بدون به هم چسبیدگی است که امکان توزیع آ نها در رزینها یا روکشها جهت تولید نانوکامپوزیت ها بطور یکنواخت وجود داشته باشد. مواد کامپوزیت پلیمری از زمان آغاز علوم پلیمری تاکنون وجود داشت هاند. از دیرباز این مسئله آشکار شده است که افزودن پرکننده های (فیلرها) با خواص فیزیکی مشابه با ساختار پلیمری می تواند منجر به تولید موادی با خواص جالب و از جمله موادی با خواص مکانیکی تقویت شده، شود. این گونه کامپوزیت های پلیمری دهه ها از جمله مواد اساسی در بازار مواد تجاری دندانپزشکی بوده اند. درحال حاضر از طریق فناوری نانو امکان تهیه نانوفیلرها و نانوکامپوزیت ها فراهم گردیده است. این مواد دارای خواص نوری، مکانیکی و شیمیایی متفاوتی نسبت به میکروکامپوزیت های قدیمی می باشند.فناوری نانو در ترمیمهای دندانی باعث افزایش سختی در عین زیبایی ناحیه ترمیم شده نسبت به مواد قدیمی می شود.امید می رود با استفاده از این فناوری مشکلاتی که از قبل در زمینه های مختلف دندانپزشکی ازجمله تولید مواد ترمیمی محکم و زیبا وجود داشته است برطرف شود.

 

خمیردندا نهاى سفیدکننده نانویى

فناوری نانو و دندان پزشکی(1)

     شرکت هاى سازنده خمیردندان در رقابت شدید با هم هستند تا خمیردندا ن هایى را ارائه دهند که مشتریان بیشترى را به خاطر خواصِّ سفید کنندگى بیشتر آن، جذب کند. خمیردندا نهاى تازه توسعه یافته مبتنى بر نانو هیدروکسى آپاتیت (یکى از انواع کلسیم فسفات که کاربرد زیادى در ساخت و پوشش دهى کاشتنی ها دارد، هیدروکسى آپاتیت است. هیدروکسى آپاتیت،  کاربردهاى فراوانى در پزشکى و دندانپزشکى از جمله جایگزین سازى بافت استخوانی وپوشش دهی کاشتنی های بدن دارد. نانو هیدروکسی آپاتیت خواص مکانیکی بالاتر وزیست سازگاری مطلوب تری نسبت به نمونه های میکرومتری از خود نشان می دهند.)، اثربخشى بسیار عمد ه اى را در زدایش جر مها  از سطح دندان نشان داده اند. این اثرات ممکن است به دلیل خواص ، فیزیکى نانو هیدروکسى آپاتیت باشد که سطح ویژه بالاترى نسبت به هیدروکسى  آپاتیت با ابعاد میکرو و در نتیجه پتانسیل بالاترى براى جرم زدایى دارد. این سطح ویژه بالاتر در زدایش جر مهاى دندان و  مواد آلى، بسیار مؤثر است. فرضیه دوم برای مکانیزم نانو هیدروکسى آپاتیت ها، تسریع جرم زدایى معدنى است که در  پرکردن تخلخل هاى سطح دندان، درگیر مى شود. بنابراین امکان کاهش تیرگى دندا نها به وجود مى آید. است که براى دندا نهاى حساس Dent Swiss یکى از خمیردندا نهاى تجارى شده نانویى، خمیردندان ساخت شرکت نیز مناسب است.

     فناورى نانو می تواند سبب افزایش پیوستگى بین ساختار دندان و ذرات پرکن با اندازه نانویى گردد و یک حدِّ واسط طبیعی تر و پایدارتر بین بافتهاى سخت معدنى کارى شده دندان و بیو مواد ترمیمى پیشرفته را به وجود آورد از مواد تشکیل دهنده این خمیردندان، کلسیم پراکساید است که در اندازه نانویى به کو چکترین فاصله هاى دندانى نفوذ می کند.رنگدانه هاى دندانى (حاصل از قهوه، چاى یا تنباکو) به رنگ روشن تردر مى آیند. ) به آرامى پلاک دندان را پاکسازى می کنند و به  Papain, Bromelain آنزیم ها (کلسیم پراکساید در انداز ه هاى نانویى) اجازه مى دهند تا بسیار مؤثرتر و کاراتر عمل نماید. کلسیم پراکساید از لحاظ زیستى در دسترس است و این بدان معناست که به طرز بهترى به دندان متصل شده و اثر شدیدترى خواهد گذاشت. فلوراید از کرم خوردگى دندان جلوگیرى مى نماید.

 

 

کاربرد رزین هاى کامپوزیتى و نانوکامپوزیت ها در دندان پزشکى

فناوری نانو و دندانپزشکی

در فناورى رزین کامپوزیتى، اندازه ذره و میزان حضور ذرات، بیانگر اطلاعاتى مهم براى بهترین استفاده از مواد کامپوزیتى است. تغییر ترکیبات پرکننده ، عمده ترین پیشرفت در تکامل رزینهاى کامپوزیتى بوده است. این تغییر در میزان و اندازه پرکن است که عملکرد آن را در جلاپذیرى  وهمچنین پوشش و مقاومت در برابر ترک خوردن  کنترل مى نماید. فناورى نانو می تواند رزینهاى کامپوزیتى با ذرات پرکن کوچکتررا براى ما تولید کند که می تواننددر غلظتهاى بالاتر حل شده و در سیستم رزینى، پلیمریزه شوند. مولکو لهاى این مواد، می توانند طورى طراحى گردند که هنگام جفت شدن با یک پلیمر، سازگار باشند و خواص منحصر به فردى رامانند خواص فیزیکى، مکانیکى و نورى به وجود آورند.در حال حاضر، اندازه ذرات کامپوزیتى معمول، که اولاً از انداز ه هاى ساختارى کریستا لهاى هیدروکسى آپاتیت، لوله هاى کوچک دندانى  و میله هاى میناى دندان  بسیا متفاوت است و ثانیاً به عنوان حد واسط بین مواد ترمیمی ماکروسکوپی (0,7 تا 40 نانومتر) وساختار نانوسکوپی دندان (دراندازه های 1تا 10 نانومتر) عمل مى کنند، داراى پتانسیل بالقو ه ای برای  تحقیق در زمینه فناورى نانو هستند. فناورى نانو می تواند سبب افزایش پیوستگى بین ساختار دندان و ذرات پرکن با اندازه نانویى گردد و یک حدِّ واسط طبیعی تر و پایدارتر بین بافتهاى سخت معدنى کارى شده دندان و بیو مواد ترمیمى پیشرفته را به وجود آورد.